Onze aanpak

Overbelasting en stress zorgen vaak voor een lichamelijke ontregeling en staan je vitaliteit en je geluksgevoel in de weg. We willen dat mensen zich energiek en fit voelen en dat ze zin hebben om van alles te ondernemen en genieten van de dingen die ze doen. Met rust en ontspanning als basisgevoel. Dit is ons doel voor onze cliënten. 

Overbelasting wordt veroorzaakt door een bepaald gedrag en leefstijl en het heeft lichamelijke ontregeling en klachten als gevolg. Wij denken daarom dat we jouw overbelasting en klachten alleen effectief kunnen aanpakken als we ons richten op zowel je fysieke fitheid als je mentale fitheid. Deze aanpak is uniek, bijna alle behandelaars richten zich alleen op mentale fitheid. Bij stressklachten is het juist van belang om eerst je lichaam weer goed te laten functioneren en dan te werken aan mentale fitheid.

Fysiek fit
Fysiek fit wil zeggen dat je lichaam goed kan ontspannen, gezond is en voldoende energie heeft. Ons doel is dat we bij lichamelijke ontregeling en klachten veroorzaakt door overbelasting ervoor zorgen dat lichamelijke processen weer goed verlopen. Hierin zijn we gespecialiseerd. Onze programma hiervoor bestaat uit: 
 
 1. Fysiologische meting
  Aan de hand van hartslag, hartslagvariatie (HRV) en ademhaling krijg je inzicht in je vitaliteit en laten we zien of er sprake is van stress en in welke mate. Dit inzicht is belangrijk omdat je gewend bent aan jouw vitaliteitsniveau en niet goed meer kan voelen of je nog wel echt vitaal bent. Door de fysiologische meting te herhalen kunnen we je voortgang bepalen. Lees meer over Fysiologische meting >    
   
 2. Ontspannen Sporten
  Niet iedereen heeft zin om zich lichamelijk in te spannen. En zeker niet als het zwaar is en je het al hijgend op doorzettingsvermogen moet volhouden. Het kan echt anders, je kan ook sporten op een ontspannen manier. Als je op de juiste intensiteit sport is het de beste lichamelijke ontspanning die er is. De ontspanning werkt lichamelijk nog 24 uur door. Sporten is dan het beste wat je kan doen om vitaler te worden en (ernstige) stress- en vermoeidheidsklachten zoals burn-out aan te pakken. De energiesystemen en het herstelvermogen van het lichaam gaan weer goed functioneren. Dit is het uitgangspunt van ons concept Ontspannen Sporten. De ideale intensiteit bepalen we op basis van een inspanningstest. Met onze aanpak zijn wij in staat om met sporten (ernstige) stress- en vermoeidheidsklachten te behandelen. Het is voor iedereen geschikt, voor beginners, voor mensen met een burn-out en ook voor mensen die al sporten en toch klachten hebben. Je zult merken dat het leuk is om te doen en goed voelt. Lees meer over Ontspannen Sporten >   

 3. Ademtraining
  In rust zijn 6 tot 10 ademhalingen per minuut voldoende. Door middel van ademtraining leren we je een goede rustige ademhaling. Dit zorgt voor ontspanning en meer energie. 
  Lees meer over Ademtraining >

 4. Voeding en leef- & werkstijl
  Voeding en leef- & werkstijl hebben een groot effect op je vitaliteit. Lees meer over Voeding en leef- & werkstijl >  

Hartslag Coaching maakt gebruik van de Energy Control methode. Deze methode bestaat al meer dan 25 jaar is ontwikkeld voor mensen met chronische stress en vermoeidheid. Destijds was bewegen bij ziekte nog ongebruikelijk. Inmiddels wordt bewegen als 'medicijn' steeds meer erkend. Het heeft al vele honderden mensen met chronische stress- en vermoeidheidsklachten geholpen. Ook 'ernstige gevallen', mensen die door het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) de helft van de dag in bed liggen en die als uitbehandeld worden beschouwd. De methodiek wordt tegenwoordig ook gebruikt om sporters en topsporters optimaal te trainen. De effectiviteit van de methode is wetenschappelijk aangetoond.

Mentaal fit
Krijg je nog wel genoeg energie van wat je doet ? Besteed jij voldoende aandacht aan wat voor jou belangrijk is ? 

We gunnen jou dat je niet geleefd wordt maar dat jij je eigen koers bepaalt. De golfsurfer op de foto hierboven is een mooi voorbeeld hiervan. Hij zoekt steeds de voor hem optimale richting, zo blijft hij in balans en krijgt hij vaart. Als hij zijn eigen focus verliest en niet precies weet welke richting hij moet kiezen, dan bepaalt zijn omgeving wat er met hem gebeurt en denderen de golven over hem heen. Dit is ook vaak wat ons overkomt. We laten ons te vaak bepalen door onze omgeving en de omstandigheden en hebben de rust of het inzicht niet om te bepalen hoe we hiermee kunnen omgaan.

We helpen je bij het vinden van een manier van werken en leven die jou vaart en energie geven.


Welke resultaten mag je verwachten ?
Onze aanpak is gericht op het weer in balans brengen van het lichaam en geest. Wij willen graag goede resultaten bereiken en zetten ons hiervoor in. Voor goede resultaten is het ook belangrijk dat de cliënt zich inzet.

De resultaten die je met gezamenlijke inzet mag verwachten zijn:
- sterke afname van klachten
- energie en vitaliteit
- een ontspannen lijf
- mentaal fit, jij staat aan het roer en bepaald de koers
- meer motivatie en zin om iets te ondernemen

Hoe snel we resultaten krijgen, hangt af van de mate van lichamelijke ontregeling en hoe lang dit al speelt. Als je al heel lang stressklachten hebt, zal het ook langer duren. Toch kan je binnen enkele weken al vooruitgang voelen. De resultaten hangen ook af van de belasting. Vaak gaan mensen direct meer doen als ze zich beter voelen. Dit is niet verstandig. Je kunt beter wat meer tijd nemen om nog wat meer te herstellen.