Vermoeidheid

De meeste mensen vinden het vervelend om moe te zijn, ze kunnen dan niet doen wat ze willen. De vermoeidheid heeft echter een functie: het lichaam wil dan herstellen. Door stress zijn er vaker vermoeidheidsklachten, het lichaam heeft sneller en vaker de behoefte om te herstellen.
 
Waarom ontstaat er bij stress sneller vermoeidheid ?
In ons lichaam hebben we twee belangrijke energievoorraden: vetten en glycogeen (suikers). 
In rust of bij rustige bezigheden verbranden we voornamelijk vetten. Dit kunnen we lang volhouden want onze vetvoorraden zijn groot, ook bij magere mensen. De energievoorraad glycogeen is echter beperkt en wordt gebruikt bij inspanning. Als na inspanning de glycogeenvoorraden grotendeels verbruikt zijn dan is er geen energie meer voor grote inspanningen. We zijn dan vermoeid en ons lichaam dwingt ons dan om rustiger aan te doen zodat de glycogeenvoorraden weer kunnen worden aangevuld. 

Gestreste mensen zijn lichamelijk veel te actief en daarom niet goed in staat om vet te verbranden. Ze spreken veel meer de beperkte energiehoeveelheid glycogeen aan. De voorraden zijn hierdoor sneller leeg en hierdoor zijn mensen met stress veel sneller moe.

Wat kunnen wij voor je doen ?
Met behulp van een fysiologische meting kunnen we bepalen of de vermoeidheid wordt veroorzaakt door stress. Onze aanpak zorgt ervoor dat de stress afneemt. Sporten in combinatie met een goede ademhaling en voeding zorgt enerzijds voor afname van stress en anderzijds voor een betere energiehuishouding. 

Door op het juiste inspanningsniveau te trainen zorgen we ervoor dat je lichaam weer in staat is om vetten te gebruiken in plaats van de beperkte hoeveelheid glycogeen. Tegelijk wordt door regelmatige training de energievoorraad glycogeen in het lichaam steeds groter. Sporten zorgt dus voor grotere energievoorraden glycogeen en deze voorrraden worden ook nog minder gebruikt.

Terug naar Stressklachten