Stressklachten

Veel mensen gaan van de ene activiteit naar de andere. Er moet van alles en er lijkt nauwelijks tijd meer voor echte ontspanning. De lichamelijke gevolgen bouwen zich langzaam op. We voelen ons niet meer optimaal en het wordt steeds lastiger om te ontspannen en uit te rusten. Ook tijdens onze slaap herstellen we onvoldoende. Door steeds maar door te gaan ontstaan er allerlei stressklachten. We zijn eerder moe, sneller geïrriteerd, vaker ziek, slapen slechter of we krijgen bijvoorbeeld last van spierpijn in nek en schouder. Sommigen raken zo uitgeput dat ze een burn-out krijgen. Lees meer over het ontstaan van stress >

Niet alleen door te weinig ontspanning kunnen er stressklachten ontstaan. Ook door een langdurige ziekte ontstaat vaak lichamelijke stress want de lichamelijke belasting is dan hoog. Voorbeelden hiervan zijn depressie, kanker, infecties. 

Welke stressklachten zijn er ?

Deze klachten kunnen heel divers zijn. Veelvoorkomende stressklachten zijn:

slechter slapen, vermoeidheid, spierpijn, snel geïrriteerd zijn, gejaagdheid, gevoel er niets bij kunnen hebben, maag- en darmklachten, voedingstekorten, onrustig zijn, piekeren, hoofdpijn, vaak verkouden, overmatig transpireren, overgewicht, hartkloppingen, onvruchtbaarheid, somber of depressief zijn, snel nerveus zijn, hyperventilatie, koude handen of voeten, kortademigheid, moeite met concentrerenvergeetachtigheid, angstig zijn, laag libido.

Stress en vermoeidheid gaan vaak samen.
 
Burn-out
Door stresssignalen te negeren raakt ons stressmechanisme verder ontregeld. Op een gegeven moment lukt het nauwelijks meer om te ontspannen en uit te rusten, ons lichaam blijft actief, ook al zitten we rustig op een stoel. Dit is het geval bij een burn-out. Het herstelvermogen is bijna verdwenen waardoor er vaak sprake is van extreme vermoeidheid.