Blog

Hoe verklein je de kans op ernstige ziekte bij Corona-besmetting ?

Uit een recent RIVM-rapport blijkt dat 70% van de overledenen door Corona een aandoening had die veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl. Het gaat dan onder andere om hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes 2. Het is algemeen bekend dat een ongezonde leefstijl leidt tot allerlei ziekten en dat het je ook veel vatbaarder maakt voor virussen, maar door Corona zien we dat een ongezonde leefstijl naast persoonlijke gevolgen ook een enorme impact kan hebben op de maatschappij.

Wat is een ongezonde leefstijl ?  Iedereen weet wel dat vaak snoepen, snacken en veel alcohol ongezond is. Ongezond wordt vaak gekoppeld aan voeding. Een ongezonde leefstijl is breder begrip, het is een leefstijl met structureel 1 of meer van de volgende patronen:
 • Te weinig beweging
  Bijvoorbeeld 2 keer per week naar de supermarkt fietsen en in de zomer 1 keer per maand een fietstocht van 2 uur maken is te weinig beweging.

 • Te veel stress
  Iedereen ervaart wel eens een paar uur flinke stress. Dit is niet het probleem. Het gaat meer om jarenlange overbelasting: een drukke baan die veel van je vraagt in combinatie met zorg voor kinderen, te weinig ontspanning, een verbouwing, financiële stress of ongelukkig zijn. Het lastige is dat het vaak normaal voelt omdat je het (deels) gewend bent.

 • Ongezonde voeding
  Wanneer dagelijks (veel) te weinig groente en fruit en (veel) te veel suikers, snelle koolhydraten en alcohol wordt genomen zorgt dit vaak in combinatie met te weinig beweging en/of te veel stress op de lange termijn voor lichamelijke problemen.

 • Roken
  Zoals algemeen bekend is roken enorm slecht voor je gezondheid. Het vergroot de kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, longziekten en kanker.

 • Te weinig slaap
  De meeste volwassen mensen hebben dagelijks 7 tot 8 uur slaap nodig. Als je 6 uur of minder slaapt is de kans groot dat je te weinig slaap krijgt. Ook kan door stress de slaapkwaliteit achteruit gaan waardoor je onvoldoende slaapt.
    
Het gevolg van een ongezonde leefstijl is dat het lichaam ontregeld raakt. Het gaat hierbij onder andere om het immuunsysteem, de stofwisseling en het lichamelijke herstelvermogen. De mate van ontregeling hangt af in welke mate bovengenoemde patronen aanwezig zijn en hoe lang deze patronen aanwezig zijn. In de meeste gevallen ontwikkelen zich na een jarenlange ongezonde levensstijl lichamelijke klachten en ziekten.


Bronnen:
- ...
Comments